Natuurnieuws
Beleef de lente 2024
Lief en leed van de steenuil, oehoe, kerkuil slechtvalk, ooievaar, bosuil, zeearend, koolmees, merel, visarend en verschillende boerenlandvogels zijn weer te volgen via de webcams van de vogelbescherming.
Zie: www.vogelbescherming.nl/beleefdelente
2024: Jaar van de Huismus
2024 is het Jaar van de Huismus. Sovon en Vogelbescherming kiezen elk jaar een vogelsoort uit die wel wat extra aandacht kan gebruiken. De huismus is één van de meest geliefde en meest talrijke vogels van ons land. Omdat ze altijd met z’n allen zijn, lijkt het alsof er nog steeds veel huismussen zijn. Toch zijn hun aantallen in de laatste decennia van de vorige eeuw meer dan gehalveerd. Wij willen weer meer mussen in de Nederlandse tuinen.
Vooral in de grote steden zijn veel huismussen verdwenen. De laatste jaren lijkt die achteruitgang gelukkig gestopt. Natuurinclusief bouwen krijgt steeds meer aandacht en het aanbieden van nestgelegenheden in steden lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar dat alleen is niet genoeg voor de huismus. De hoeveelheid groen in steden neemt nog steeds af. Wil het herstel van de huismus doorzetten, dan moet dat veranderen. Ook in de tuinen in het Julianapark zien we weinig huismussen . Mogelijk biedt onderzoek dat in het jaar van de Huismus wordt gedaan nog ideeën om ook onze wijk weer huismusvriendelijk te maken.
Nationale Tuinvogeltelling, zaterdag 27 en zondag 28 januari 2024
Iedere vogel telt!
De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de
aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.
Hoe?
Tel één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Zie verder op de website van de Vogelbescherming.
Heggenmus en winterkoninkje
Gras? Kan groener, door Dieke Kingma
Tegels eruit, groen erin; steeds meer mensen kiezen voor een grasrijke tuin. Dat helpt tegen hitte en wateroverlast. Maar wie insectn en vogels wil helpen, kan meer doen. Om de natuur een handje te helpen kun je het best inzetten op een tuin met een variatie aan soorten: bloemen, kruiden en inheemse planten. Ruimte maken voor de natuur is niet ingewikkeld, maar gaat verder dan een grasmat uitrollen.
de Volkskrant, 09-09-2023 ((Paywall, maar ook gratis toegankelijk voor abonnees van Trouw, Het Parool, AD en Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor)
Vergroen uw tuin: tegels eruit, planten erin
Voor wie nog (te) veel tegels in de tuin heeft: meer groen en minder tegels helpen de tuin én de stad koeler te houden. Ook kan het regenwater beter weglopen in een groene tuin. De gemeente biedt nu aan om de verwijderde tegels in In september en oktober gratis op te halen op met de Tegelservice.
Zo werkt het
Je meldt uw tegels van tevoren aan via het aanmeldformulier. Je legt de dag voor de ophaaldag de tegels op een straathoek. Dit mag vanaf 16.00 uur. Zorg dat de tegels op de ophaaldag voor 07.00 klaarliggen.
Tegels aanmelden: https://formulier.amsterdam.nl/thema/wonen/groene-buurt/tegelservice-2023?
De ophaaldagen in stadsdeel Oost zijn maandag 16 september en maandag 18 oktober
Meer informatie: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/groene-stad/vergroen-tuin-tegels-eruit-groen-erin/ en https://www.rainproof.nl/tegelservice