Natuurnieuws

Top 10 vlinderplanten

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld (op volgorde van bloeitijd).  Van deze lijst zijn lavendel, vlinderstruik, ijzerhard, koninginnenkruid en hemelsleutel ook te vinden in de Julianatuin. Ook klimop is in onze wijk gelukkig nog ruim aanwezig. Vooral in de herfst zijn de vlinders (en de bijen!) hier erg blij mee. Naast de top 10 wordt er ook een overzicht gegeven van andere belangrijke vlinderplanten.

Bij de Vlinderstichting kan ook het gratis boekje Tuinieren voor vlinders worden aangevraagd.   https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders/vlinderplanten/

Afbeeldingsresultaat voor vlinders sedum

 

Resultaten nationale tuinvogeltelling 2019

De resultaten van de nationale tuinvogeltelling zijn bekend. De resultaten kunnen ook per postcodegebied bekeken worden. Opvallend is grote aantal kokmeeuwen in postcodegebied 1097!
Zie: https://www.tuinvogeltelling.nl/resultaten

 

27 juli tot en met 5 augustus 2018:

TuinvlinderTelTiendaagse – Vlinderstichting

Hoe werkt het?

  • Wandel door je tuin en noteer alle vlinders die je ziet.
  • Breng de verschillende soorten op naam met de zoekkaart
  • Je kunt je waarnemingen vanaf vrijdag 27 juli invoeren op Vlindermee.nl. Of gebruik de gratis app Vlindermee (Google Play / App Store)
  • Liever op papier tellen? Gebruik dan de tellijst
  • Tel je later nog een keer? Geef dan een nieuwe telling door. Succes!

Geef hier je telling door vanaf vrijdag 27 juli 

Wanneer kan je vlinders zien?

Dat het een uitzonderlijke zomer is, hebben we allemaal gemerkt. Het is veel warmer dan we in Nederland gewend zijn. Ook de vlinders reageren daar op. Het is daarom op warme dagen verstandig om voor 11 uur ‘s ochtends of na 17 uur ‘s middags te tellen. Want op het warmst van de dag houden de meeste vlinders zich schuil.

Zie je helemaal geen vlinders? Geef dan toch je telling door; ook dat is waardevolle informatie.

Meer teltips 

Bron: https://www.vlinderstichting.nl

 

Tuinvogeltelling 2018: 27 en 28 januari

Dit weekend kun je weer meedoen aan de nationale tuinvogeltelling. Onze wijk is gelukkig nog steeds een goed toevluchtsoord voor veel vogels, ook, of vooral in de winter. Al gesignaleerd: grote bonte spechten, vlaamse gaaien, kool-, pimpel- en staartmezen, groenlingen, vinken, halsbandparkieten, huismussen, heggenmussen, roodborstjes, spreeuwen en merels. Hopelijk laten zij zich in het weekend ook zien (en tellen!). Het tellen duurt een half uur, en je telt per soort het maximale aantal vogels dat je gelijktijdig in of boven je tuin kunt waarnemen. Als het duidelijk om een mannetje en een vrouwtje gaat of om een volwassen en een jonge vogel kun je ze wel als twee (of meer) vogels tellen.

Meer informatie: https://www.tuinvogeltelling.nl/

Sperwer op bezoek (2013)

Sperwer op bezoek (2013)

 

 

 

 

 

 

Twee monumentale bomen naar buurtparkje

In de week van 22 februari is het dan toch gebeurd. Twee monumentale Catalpa’s, Trompetbomen of Indian Bean Trees, werden ’s nachts vervoerd van het Julianaplein naar het nieuwe buurtparkje aan de Bertrand Russellstraat.  Door de operatie behoudt Amsterdam twee prachtige bomen en ziet het Pocketparkje er meteen al groener uit. Ook een aantal Gleditsias (valse christusdoorns) die tussen de parkeervakken stonden zijn in het parkje geplaatst. Nu maar hopen dat de Catalpa’s en Gleditisias op hun nieuwe plek kunnen wennen! We kijken uit naar de rest van de beplanting.

Catalpa bignonioides1.jpgStrix aluco aluco.jpg

U kunt, onder bepaalde voorwaarden, het stadsdeel (Oost) vragen een geveltuin voor u aan te leggen. Meer informatie.

Minder wateroverlast door meer groen
Nederland zal moeten wennen aan extreme buien, zeggen deskundigen de afgelopen dagen in de media. Forse regenbuien zoals afgelopen week zullen steeds vaker voorkomen. Een simpele oplossing tegen wateroverlast: steen uit de tuin, groen er in. Het KNMI waarschuwde deze week dat we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met wateroverlast. Door de klimaatverandering stijgen de temperaturen en is er vooral in de zomer sprake van extreme regenbuien. Afgelopen week hadden we daar al mee te maken. Op verschillende plekken in Nederland stonden de woonkamers blank. Vooral grote steden hebben moeite om het overschot aan regenwater af te voeren.

Een simpele oplossing is om meer groen aan te brengen in de steden. Simpel gezegd: tegel eruit en groen erin. Op die manier kan het regenwater de grond in stromen. Minder steen zorgt ook voor lagere temperaturen in de stad. Alle tegels bij elkaar werken als een soort oven, waardoor het in de stad al snel een paar graden warmer is dan in het buitengebied. Het langer vasthouden van water in de bodem zorgt er ook voor dat de temperaturen dalen.

Groen in de stad zorgt dus voor minder wateroverlast, maar ook de vogels profiteren er van. Hoe groot of klein de tuin ook is, er zijn talloze mogelijkheden. Vervang houten schuttingen door heggen, leg een grasveldje aan en plant een paar struiken. Goed voor de vogels, prima tegen wateroverlast en uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mensen die in een groene omgeving leven gezonder en gelukkiger zijn. Drie maal winst dus!

Meer groen in de stad is niet alleen de verantwoordelijkheid van de bewoners. De Vogelbescherming werkt daarom samen met gemeenten en bouwers om de steden groener en vogelvriendelijker te maken.

Bron: Vogelbescherming, 2 augustus 2014