Natuurnieuws

Beleef de Lente 2021

De webcams van ‘Beleef de Lente’ van Vogelbescherming staan weer aan! De camera’s volgen dit jaar opnieuw de bosvijver, waar dagelijks diverse vogels komen drinken en badderen. Daarnaast zijn er webcams gericht op de ooievaar, steenuil, slechtvalk, zeearend, visarend, bosuil, oehoe, kerkuil, gekraagde rooart, koolmees, merel en een vooralsnog nog onbekende vogelsoort.

Lief en leed van de vogelfamilies is te volgen via https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

 
Oehoe                                       Gekraagde roodstaart

 Volkstuintjes zijn een paradijs voor flora en fauna

Volkstuintjes zijn veel meer dan lapjes grond met wat groenten, het zijn groene verbindingen tussen stad en platteland en kleine paradijsjes voor flora en fauna. Ze functioneren als migratieroute voor kleine zoogdieren, vissen en amfibieën, als toevluchtsoord en broedplaats voor vele vogels, en als voedselbron voor vlinders, bijen en andere insecten. Journalist Caspar Janssen van De Volkskrant ging langs bij vier complexen in en rond Amsterdam: Nieuwe Levenskracht en Klein Dantzig in Amsterdam-Oost, Volkstuinpark Wijkergouw in Amsterdam-Noord en Ons Buiten in Amsterdam-West. De volkstuinen zijn ook publiek toegankelijk.

Lees verder in de Volkskrant van 21 februari 2021 (https://www.volkskrant.nl/mensen/volkstuintjes-zijn-een-paradijs-voor-flora-en-fauna~b5f078df/)

      
Grote bonte specht                                   Klein Dantzig (Park Frankendael)

 

Tuinvogeltelling 2021

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten zij hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen zij vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Hoe?
Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in het tel-halfuur drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan geef je alleen door: vijf koolmezen, dit om te voorkomen dat je dezelfde vogel(s) dubbel telt. Als duidelijk is dat het toch echt twee verschillende vogels zijn, dan kunnen ze natuurlijk wel worden meegeteld. De telling kan tot uiterlijk maandagochtend 1 februari vóór 12 uur worden doorgegeven op de website van de Vogelbescherming.

Vogels al gespot
In de buurt van de Groene Julianatuin zijn de laatste maand al gesignaleerd: koolmezen, pimpelmezen, huismussen, vinken, heggenmussen, merels, spreeuwen, houtduiven, maar ook: grote bonte spechten, puttertjes, winterkoninkjes, staartmezen, zwartkopmezen, boomkruipers, tortelduiven en zowaar ook een (vuur)goudhaantje. Vind je het lastig de verschillende vogels uit elkaar te houden, op de website van de Vogelbescherming vind je meer uitleg hierover: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/tuinvogels. Dus kun je tellen? Tel dan mee!

Wie goed voert ziet meer vogels
Als in de winter minder voedsel in de bossen en weilanden beschikbaar is, trekken vogels naar de tuinen om daar op zoek te gaan naar eten. Wie goed voert, ziet daardoor meer vogels in de tuin. Bron en meer informatie: www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/hoe-werkt-het

 
Staartmees, salvia en puttertje 

Top 10 vlinderplanten
Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld (op volgorde van bloeitijd).  Van deze lijst zijn lavendel, vlinderstruik, ijzerhard, koninginnenkruid en hemelsleutel ook te vinden in de Julianatuin. Ook klimop is in onze wijk gelukkig nog ruim aanwezig. Vooral in de herfst zijn de vlinders (en de bijen!) hier erg blij mee. Naast de top 10 wordt er ook een overzicht gegeven van andere belangrijke vlinderplanten. Bij de Vlinderstichting kan ook het gratis boekje Tuinieren voor vlinders worden aangevraagd.   https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders/vlinderplanten/

Afbeeldingsresultaat voor vlinders sedum